Asociația Din suflet pentru Emeșe

 

Az éber kóma egy komplex agysérülés következménye. A fő kiváltó okai lehetnek az agy oxigénellátásának a hiánya (pl. hosszabb ideig tartó újraélesztés következtében), súlyos agyvérzés vagy traumás agysérülés (pl. közlekedési baleset során). A kómás állapot után a betegek elkezdik a szemüket kinyitni, de nincs megfelelő reakció a külső ingerekre. A külvilág érzékelése erősen korlátozott vagy teljesen hiányzik.

Az éber kómás betegek súlyos bénulásokban szenvednek, nem tudnak verbálisan kommunikálni, önállóan táplálkozni és inkontinensek. A legtöbb esetben úgy a tüdő, mint a szív funkciói teljes mértékben müködnek segédeszközök nélkül. Így az éber kómás betegek nem függnek gépektől. Ők nem „haldoklók” és nem is „agyhalottak”. Ők emberek, súlyos agykárosodást szenvedett betegek, akiknek a teljes figyelmünkre és a segítségünkre van szükségük.

Nem tudjuk, hogy évente hány ember kerül éber kómás állapotba Romániában, azt sem, hogy hányra becsülhető fel a jelenlegi betegek száma.

Az éber kóma diagnózis egy tisztán klinikai diagnózis, amely egy részletes anamnézisre és többszörös klinikai vizsgálatokra támaszkodik. Tanulmányok által igazolt, hogy ezen állapot megkülönböztetése a minimális tudatosság állapotától gyakran téves. Rendszerint előfordul, hogy az éber kómát a minimális tudatosság állapota váltja fel a gyógyulási folyamat során, Dr. Gerstenbrand remissziós lépcsője alapján. 

Bejelentkezés

Felhasználó


Jelszó


 LOGIN

Gyakori kérdések

Összegyüjtöttük a gyakori kérdéseket és a válaszokat ezekre, kérjük elöbb ezeket elolvasni, köszönjük!  


 Kérdések + válaszok 

Bankunk adatai

Kedvezményezett: 


ASOCIATIA DIN SUFLET PENTRU EMESE

BANCA TRANSILVANIA

IBAN(RON): RO 70 BTRL RON CRT 057 42 124 01

IBAN(EUR): RO 20 BTRL EUR CRT 057 42 124 01

BIC/SWIFT: BTRL RO 22